Totalul afișărilor de pagină

luni, 4 mai 2009

Stilul Constructivist





Stilul constructivism sau revolutia arhitecturala rosie

Stil moderninst cu origine in Rusia erei comuniste(1920), stilul constructivist se manifesta preponderant in arhitectura si arta plastica.

Ea naste prin reprezentantii ei proiecte inovative si impresionante prin forma , liniaritate si functionalitate.
Viziunea arhitectilor era de a integra elemetele abstract –cubiste cu elementele kinetice, totul fiind raportat la cerintele sociale ale vremii.
Pornesc doua directii ale stilului, una orientata mai mult social (propunandu si ca arta sa fie industrializata) avandu i ca promotori pe Alexander Rodchenko , Varvara Stepanova si Vladimir Tatlin , si cea concentrata in “Realist Manifesto” a lui Antoine Pevsner si Naum Gabo , axata pe studiul spatiului si al ritmului elementelor .
Proiectul pentru Palatul sovieticilor de Boris Iofan este imprionant prin aerul impunator ”imperialist”.
Membrii gruparii se asociaza in 1921 in ASNOVA , asociatia noilor arhitecti.
Datorita regimului din acea perioada al carui scopr era sa imbunatateasca peisajul urbanistic al marilor orase sovietice, arhitectii se vor intrece in proiecte dand nastere unor edificii impresionante.
Multi specialisti considera perioada 1920-1930 una foarte efervescenta in domeniul arhitecturii si artei, in spatial uniunii sovietice.
Influentele stilului isi fac aparitia si in statele unite ale americii , fiind vizibile in zgarie norii din Chicago.
In Romania un edificiu important pentru acest curent este Casa Presei Libere din Bucuresti.
Curentul se extinde cu rapiditate si in europa de vest, primele proiecte fiind gasite in tarile de jos prin numele lui Leendert Cornelis van der Vlugt (13 aprilie 1894 - 25 Aprilie 1936), si Mart Stam.

Curentele moderniste Deutscher Werkbund, Constructivist, Bauhaus ,De Stijl, International Style au caracteristici comune , inflentandu se unul pe celalalt , granitele fiind fluctuante , din aceasta cauza o delimitare exacta a fiecarui stil fiind destul de dificila.

Un comentariu:

  1. a fost o expozitie cu rodchenko si stilul constructivist la tate museum in londra.eram acolo,da nu prea mai aveam bani sa intru.
    oricum,sunt in trecere pe blog la tine.
    ma bucur ca esti iesean&destept.
    sanatate si muza!

    RăspundețiȘtergere