Totalul afișărilor de pagină

marți, 12 mai 2009

De Stijl




“De stijl”in olandeza sau “The style “in engleza face parte din curentele moderniste ,alaturi de Deutscher Werkbund, Constructivist, si Bauhaus.
Aparut in spatiul olandez in 1917 ,pina in 1931, isi propune sa simplifice compozitiile arhitecturale , artistico- plastice ,de decorare a interioarelor in linii de constructie verticale si orizontale si folosirea culorilor primare ,rosu,albastru,galben cu accente de alb,negru sau gri.

Apare deasemenea si jurnalul artistit cu acelasi nume sub indrumarea lui Theo van Doesburg , prin care se incearca propagarea ideilor ce stau la baza noului grup constituit.

Idealul cel mai inalt al stilului este de a crea un materialism contopit cu un functionalism exemplar, o armonie ideala a elementelor bine definite.
De Stijl reuneste deopotriva artisti plastici consacrati ,Piet Mondrian, Max Bill .
Ilya Bolotowsky , Friedrich Vordemberge-Gildewart,Jean Gorin, arhitecti si designeri Jan Wils, Robert van 't Hoff, Gerrit Rietveld, dar are unele influente chiar si in domeniul musical.
Cele mai cunoscute piese de mobilier ale stilului sunt cele create de Gerrit Rietveld ,celebru fiind The red blue chair.deasemenea Rietveld este arhitectul casei lui Schroder (rotterdam), singura casa creata dupa regulile De Stijl si care astazi face parte din patrimoniul UNESCO.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu