Totalul afișărilor de pagină

joi, 23 aprilie 2009

Deutscher Werkbund



Pentru cei care au si au pus vreodata intrebarea daca piesele de mobilier “contemporane” din multele noi aparute magazine importatoare de mobila, sunt chiar creatiia ale zilelor noastre sau sunt replici ale unor designeri din alte timpuri , iata raspunsul in acest articol.

In 1907 Hermann Muthesius , asa numitul “spion industrial” sau “ambasadorul cultural” dintre anglia si germania, instiga la formarea unei noi grupari artistice in spatiul german , si anume Deutscher Werkbund.

Ideea principala era de a combina frumosul cu utilul, de a crea piese decorative(mobilier, diverse obiecte decorative) la fel de inovative si creative ca forma dar si ca materiale din care erau concepute,care sa poata fi produse la scara industriala, devenind mai accesibile consumatorilor de frumos.

Importante de consemnat sunt expozitiile manifest de la Cologne din 1914, si cea din 1927 din Stuttgart ce a inclus si cladirile Weissenhof.

Curentul deutscher werkbund este puntea de legatura dintre art nouveau si curentele moderne aproape futuriste de dupa anii 50 .

Deasemenea constituie o asociere intre artisti, architecti, designeri, dar si a unor industriasi.

Suprafetele de linoleum lucioase,mobilier cu componente cromate, placi de dimensiuni mari din sticla sablata sunt unele din caracteristicile principale de amenajari ale stilului.




Unul dintre pionierii miscarii este Charles-Édouard Jeanneret-Gris, cunoscut Le Corbusier (6 octombrie , 1887 –27 august, 1965), de origine elvetiano franceza este architect, designer, urbanist, scriitor dar si artist plastic .
Ludwig Mies van der Rohe este celebru pentru designul scaunelor Barcelona Chair , tugendhat chair si Brno chair. Revolutioneaza amenajarile si piesele de mobilier prin folosirea de noi materii prime, piele pentru tapiserii, structuri metalice cromate, materiale luxoase si nefolosite pina atunci.

Alaturi de numele sau este si cel al lui Lilly Reich responsabila pentru designul scaunului Kubus (1918).

Cu siguranta deutsche werkbund a dat startul unei noi evolutii in designul de interioare dar mai ales in conceperea pieselor de mobilier si a obiectelor decorative,dupa parerea mea avand un rol foarte important in dezovoltarea segmentului comercial al amenajarilor in special cel hotelier si bancar, office.
Date importante in evolutia stilului Deutscher Werkbund:
• 1907 Establishment of the Werkbund in Munich
• 1914 Cologne exhibition
• 1924 Berlin exhibition
• 1927 Stuttgart exhibition (including the Weissenhof Estate)
• 1929 Breslau exhibition
• 1938 Werkbund closed by the National Socialists
• 1949 reestablishment


mai multe pe www.deconews.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu